De status van de toegekende bijdragen
Back-up’s: geen vast onderdeel financiële administratie!
Samenhang verschillende soorten gegevens
Afwijkende regels factuurnummer i.v.m. opname in leesstrook
Betalingsplichtige / debiteuren
betalingsplichtige-relatie (= debiteur)
Gegevens uit een ander programma inlezen zoals @VO
stap 1: opbouwen tabel bijdragen
stap 2: bepaal welke relaties welke bijdragen moeten betalen
stap 3: correctiefase, net zo lang corrigeren tot gefactureerd kan worden
stap 4: boek de factuurbedragen door in de financiële administratie
Bepaal welke relaties welke bijdragen moeten betalen en de correctiefase
onderhoud toegekende bijdragen
Toekennen bijdragen (groepsgewijs)
bijdragen bepalen volgens selectiewaarden die u per bijdrage heeft opgegeven
bijdragen bepalen via een selectiebestand relaties
Onderhoud toegekende bijdragen (individueel)
toekennen andere betalingsplichtige aan de betreffende relatie
vervang een toegekende bijdrage door een andere bijdrage
haal een toegekende bijdrage weg
verplaats de toegekende bijdragen naar een andere relatie
kopieer de toegekende bijdragen naar een andere relatie
Uitvoer: lijst, doorboeken, facturen
lijst toegekende bijdragen per leerling / betalingsplichtige
aanmaken parameterbestand t.b.v. printen facturen
Extra informatie bij koppeling met @VO
Inlezen orderregels vanuit @VO
Geen juiste controle grootboeknummer en kostenplaats in @VO
Omzetting @VO-grootboeknummer en -kostenplaats naar ORIfin-gegevens
@VO: leerlingen, ouders / verzorgers, debiteuren
Toevoegen relaties: ontbrekende gegevens
Verschillende stappen inlezen @VO-orderregels
initieel aanmaken alle bijdragenbestanden
controle of alle @VO-betalingsplichtigen voorkomen in ORIfin
automatisch toevoegen betalingsplichtigen
alle conversietabellen worden opnieuw opgebouwd
controle of alle @VO-leerlingen voorkomen in ORIfin
automatisch toevoegen leerlingen
alle conversietabellen worden opnieuw opgebouwd
omzetten @VO-grootboeknummer en -kostenplaats naar ORIfin-gegevens
automatisch opbouwen bijdragentabel
@VO-orderregels converteren naar ORIfin-bestand toegekende bijdragen
Indeling @VO-bestand (bron: Simac Onderwijs bv)
Tabel door te geven parameters facturen
Complete lijst benamingen parameters t.b.v. printen facturen
ORIfin kan facturen produceren aan de hand van een tabel waarin staat aangegeven welke bedragen om welke reden door welke relaties betaald moeten worden.
De basis daarvoor komt van twee kanten: allereerst een bestand (tabel) met de verschillende bijdragen waar het om gaat en daarnaast een bestand waarin staat wie welke bijdrage moet betalen. Beide bestanden kunnen geheel in ORIfin worden opgebouwd, maar ze kunnen ook worden geïmporteerd uit andere programma’s zoals @VO.
De status van de toegekende bijdragen
Bijdragen worden toegekend en uiteindelijk doorgeboekt naar de financiële administratie. Het is van groot belang goed bij te houden of dat doorboeken al plaats heeft gevonden of niet. Het belangrijkste gegeven in de bijdragenbestanden is daarom de “status toegekende bijdragen” in ORIfin.
Geeft die status aan dat het doorboeken al heeft plaatsgevonden, dan is elke wijziging op de toegekende bijdragen zinloos. Pogingen daartoe worden dan ook geweigerd. De mogelijkheid die dan wel wordt aangeboden is: haal alle toegekende bijdragen weg en ga opnieuw beginnen met het toekennen. De tabel bijdragen blijft daarbij volledig intact.
➔ Zijn er fouten gemaakt bij het toekennen en er is al doorgeboekt, dan moet er een oplossing worden bedacht buiten de bijdragen om. Of u moet een back-up terug zetten van de financiële administratie EN van de bijdragen van vlak VOOR het doorboeken. Dit geeft ook al aan dat het doorboeken secuur moet gebeuren en dat goed moet worden gekeken of dit doorboeken het gewenste resultaat op heeft geleverd, voordat er vol enthousiasme wordt doorgewerkt.
N.B. Om te voorkomen dat er verschillen kunnen ontstaan tussen doorgeboekte bedragen en de bedragen die op de facturen staan, is het pas mogelijk facturen te printen NADAT er is doorgeboekt.
Dit geeft nog eens extra aan hoe belangrijk het is om eerst de uitvoer goed te controleren voordat met de stand van de financiële administratie die is ontstaan NA het doorboeken. Draai daarom (evt. op het scherm) een lijst uit met openstaande facturen en ga na of de gegevens daarvan overeenkomen met hetgeen u verwachtte of (als de invoer uit @VO afkomstig is) dat de totalen overeenkomen met de totalen in @VO.
Back-up’s: geen vast onderdeel financiële administratie!
Denk er aan dat wat het maken van back-up’s betreft de bijdragenadministratie GEEN onderdeel uitmaakt van de financiële administratie. Het moet immers mogelijk zijn om een serie bijdragenbestanden terug te halen van een back-up zonder dat de rest van de financiële administratie daar last van heeft.
In de bijdragentabel staan drie verschillende soorten gegevens:
Bij elke bijdrage staat vermeld wat het bedrag is en welke relaties deze bijdrage moeten betalen. Dit laatste is alleen van belang als de bijdragen ook door ORIfin worden toegekend en niet als de gegevens uit een ander programma worden geïmporteerd. Ook staat aangegeven in welke totalen (of telvelden) de bijdrage moet worden geteld.
Voorbeelden: “Jaarlijkse bijdrage”, “Excursie Parijs”, “Gereedschap 1e jaar”, etc.
Bij een totaal of telveld staat aangegeven op welke wijze dat totaal geboekt moet worden in de financiële administratie. Als het een eindtotaal betreft staat ook aangegeven in welke termijnen er betaald moet worden en voor welke datum.
Voorbeelden: “Totaal boeken”, “B.T.W.”, “Factuurtotaal”, etc.
Een rekenfunctie geeft aan welke berekening er moet plaatsvinden. De plaats van een rekenfunctie binnen de tabel van toegekende bijdragen aan een relatie bepaalt op welk moment de berekening uitgevoerd moet worden.
Voorbeeld: “Totaal excl. B.T.W.” x “0,19" = “B.T.W.”
Samenhang verschillende soorten gegevens
In eerste instantie moet worden opgegeven welke bijdragen er bestaan. De bijbehorende bedragen worden in totalen / telvelden geteld. Eventuele berekeningen kunnen dan worden gemaakt via de rekenfuncties.
Bij het produceren van de facturen worden eerst alle gegevens van een relatie bij elkaar gezocht, waarna eventuele rekenfuncties worden uitgevoerd. Een lange vaste serie variabelen wordt dan gebruikt om via “samenvoegen bestanden” met Word of WP de facturen te produceren. Deze serie variabelen wordt aan het eind van deze beschrijving weergegeven.
ORIfin levert de variabelen voor de leesstrook. Denk er echter wel aan dat de banken speciale eisen stellen aan het bedrukken van deze strook met betrekking tot het lettertype. In de regel zal dit OCR-II moeten zijn.
Binnen ORIAS mag het factuurnummer maximaal 16 posities lang zijn, opgebouwd uit alle mogelijke tekens. Een factuurnummer moet “zuiver” uniek zijn, waarmee we bedoelen dat elk verschil tussen twee factuurnummers voldoende is om het factuurnummer op te slaan.
Afwijkende regels factuurnummer i.v.m. opname in leesstrook
In dit onderdeel echter maakt het factuurnummer deel uit van het betalingskenmerk dat ook op de leesstrook van de accepten terecht komt. De lengte van het factuurnummer wordt hier beperkt tot 15 posities, terwijl bovendien elk factuurnummer “onzuiver” uniek moet zijn. Dat wil zeggen dat het factuurnummer, als dat om wordt gezet naar een numeriek factuurnummer volgens een methode die we vanaf nu de BA-SMS-methode zullen noemen, niet gelijk mag zijn aan enig ander onzuiver factuurnummer van dezelfde relatie.
Voorbeeld:
Een relatie heeft al een factuur met nummer “01234/pa” (factuur i.v.m. reis naar Parijs). Omgezet volgens de BA-SMS-methode wordt dat “01234172”. Een nieuw factuurnummer (dat “zuiver” gezien geldig is) zou kunnen zijn “01234/sc” (factuur i.v.m. schoolgeld). Dat factuurnummer wordt echter afgekeurd omdat bij omzetting volgens de BA-SMS-methode dit factuurnummer gelijk zou worden aan het eerdergenoemde factuurnummer “01234/pa”.
Origineel teken |
Omgezet naar |
0, spatie |
0 |
2,a,b,c |
2 |
3,d,e,f |
3 |
4,g,h,i |
4 |
5,j,k,l |
5 |
6,m,n,o |
6 |
7,p,q,r,s |
7 |
8,t,u,v |
8 |
9,w,x,y,z |
9 |
1 en overige tekens |
1 |
Betalingsplichtige / debiteuren
Binnen de bijdragenadministratie hebben we te maken met twee groepen relaties:
relaties op grond waarvan bedragen betaald moeten worden: in de meeste gevallen de leerlingen
betalingsplichtige-relatie (= debiteur)
relaties die de bedragen moeten betalen: in de meeste gevallen de ouders
In enkele gevallen kan de leerling zelf de betalingsplichtige zijn, bijvoorbeeld als de leerling meerderjarig is. De ORIfin-gebruiker (en @VO- of Magister-gebruiker) is zelf verantwoordelijk voor het op een juiste wijze bepalen wie de betalingsplichtige is. Dat gegeven wordt opgegeven bij dr relatiegegevens van de leerling en kan als zodanig eenvoudig worden aangepast.
Gegevens uit een ander programma inlezen zoals @VO
Het is in ORIfin mogelijk om gegevens in te lezen vanuit een ander programma zoals @VO. In de rest van deze beschrijving noemen we telkens @VO met name, waarbij we dus elk programma bedoelen dat op diezelfde wijze gegevens kan aanleveren aan ORIfin.
Magister levert de gegevens op een andere manier aan ORIfin dan bijvoorbeeld @VO. Terwijl @VO orderregels aanbiedt die ORIfin de mogelijkheid geeft om facturen te produceren, biedt Magister alleen maar bedragen aan die geboekt moeten worden. @VO levert als het ware de invoer van de facturering, Magister levert de uitvoer van de facturering. Werkt u met Magister, dan heeft u het ORIfin-onderdeel “Facturen (bijdragen)” niet nodig.
Welke stappen u moet ondernemen om uiteindelijk facturen uit te kunnen draaien hangt sterk af van het feit of u kant en klare gegevens inleest vanuit @VO of niet.
stap 1: opbouwen tabel bijdragen
Als u werkt met @VO: dit “opbouwen” gebeurt in @VO en kan in ORIfin dus achterwege blijven; na het inlezen van de gegevens uit @VO wordt de bijdragentabel automatisch opgebouwd
stap 2: bepaal welke relaties welke bijdragen moeten betalen
Als u werkt met @VO: dit “bepalen” gebeurt in @VO en kan in ORIfin dus achterwege blijven; na het inlezen van de gegevens uit @VO wordt de bijdragentabel automatisch opgebouwd
➔ Als u werkt met @VO is dit het moment waarop de @VO-gegevens worden ingelezen. Zie verderop in deze beschrijving uit welke werkzaamheden dat inlezen bestaat.
stap 3: correctiefase, net zo lang corrigeren tot gefactureerd kan worden
Draai een lijst uit met de toegekende bedragen en controleer of de details en de totalen overeenkomen met wat u verwacht. Als alles volledig naar wens is, ga dan pas door met de volgende twee stappen.
stap 4: boek de factuurbedragen door in de financiële administratie
Dit is de enige stap die u ook moet doen als u met Magister koppelt. Het doorboeken vanuit Magister vindt echter plaats met een ander ORIfin-programma en valt buiten deze beschrijving.
➔ N.B. Voer stap 4 en 5 zo snel mogelijk na elkaar uit. Wacht even met inbrengen van andere boekingen tot blijkt dat de uitvoer volledig naar wens is, zodat u zeker weet dat er geen back-up teruggezet hoeft te worden.
Bepaal welke relaties welke bijdragen moeten betalen en de correctiefase
Er zijn binnen ORIfin twee programma waarmee u kunt bepalen welke bijdrage betaald moet worden door welke relatie:
Met dit programma kunt u groepsgewijs bijdragen toekennen, waarbij het toekennen is gebaseerd op de voorwaarden die u per bijdrage heeft opgegeven in de bijdragentabel.
onderhoud toegekende bijdragen (MaFbyv)
Met dit programma kunt u individueel per relatie bijdragen toekennen en correcties aanbrengen op de toegekende bijdragen.
Op beide programma’s gaan we nu wat nader in.
Toekennen bijdragen (groepsgewijs)
Met dit programma kunt u voor groepen relaties bijdragen automatisch toekennen. Daarbij kunt u gebruik maken van de volgende mogelijkheden:
bijdragen bepalen volgens selectiewaarden die u per bijdrage heeft opgegeven
Voorbeeld: ken bijdrage “Leermiddelen 1e leerjaar” toe; bij die bijdrage staat als selectiecriterium in te tabel bijdragen dat deze bijdrage doorberekend moet worden aan alle relaties met een “1" in de 1e positie van rubriek “Huidige klas”.
bijdragen bepalen via een selectiebestand relaties
Voorbeeld: selecteer alle relaties met een “1" in de 1e positie van rubriek “Huidige klas”; bereken aan alle relaties van deze selectie een bijdrage door die in de tabel bijdragen staat omschreven als “Leermiddelen 1e leerjaar”; er hoeft dan geen selectiecriterium opgenomen te zijn bij die bijdrage in de bijdragentabel.
De mogelijkheden kunnen naast elkaar worden gebruikt.
➔ In dit programma kunt u ook aangeven of er voor deze run betalingsplichtigen bij gezocht moeten worden. Of het zinvol is om facturen te sturen naar minderjarigen, moet u zelf bepalen en is niet iets waar ORIfin over beslist.
Onderhoud toegekende bijdragen (individueel)
Met dit programma kunt u wijzigingen aanbrengen op de toegekende bijdragen per relatie. De mogelijkheden die u hier heeft:
- toekennen andere betalingsplichtige aan de betreffende relatie
- vervang een toegekende bijdrage door een andere bijdrage
- haal een toegekende bijdrage weg
- verplaats de toegekende bijdragen naar een andere relatie
- kopieer de toegekende bijdragen naar een andere relatie
Uitvoer: lijst, doorboeken, facturen
Met het uitvoerprogramma kunt u de volgende handelingen verrichten:
lijst toegekende bijdragen per leerling / betalingsplichtige
Deze lijst geeft exact weer welke bedragen er per betalingsplichtige worden berekend en op grond van welke leerling en welke bijdragen dat gebeurt. Het is verstandig om deze lijst uit te draaien (naar de printer of naar een bestand) vlak voordat u gaat doorboeken en de facturen gaat printen. (Zie ook “doorboeken”.) Mocht er achteraf iets fout blijken te zijn, dan kunt u dat op deze detaillijst nagaan.
Dit is de belangrijkste fase van een bijdragencyclus. Het doorboeken is onherroepelijk: na het doorboeken kunt u de bestanden niet meer veranderen. Tijdens het doorboeken wordt een lijst aangemaakt. Wij raden aan om in dit geval de uitvoer van de lijst naar het beeldscherm te sturen, zodat u direct kunt zien of alles in grote lijnen goed verloopt en zodat de printer geen spelbreker kan zijn tijdens het doorboeken. Een lijst op papier of naar een bestand kunt u beter vlak voor het doorboeken maken.
aanmaken parameterbestand t.b.v. printen facturen
Deze fase wordt ook wel “printen facturen” genoemd. Die benaming is feitelijk niet juist omdat ORIfin de facturen niet zelf print, maar een bestand met parameters aanmaakt voor een tekstverwerker die met behulp van die parameters de facturen kan printen.
Een volledig overzicht van alle parameters kunt u achterin deze handleiding vinden. Ook vindt u daar een lijst van parameternamen die gebruikt kunnen worden om documenten te maken in Word of WordPerfect.
Extra informatie bij koppeling met @VO
Inlezen orderregels vanuit @VO
@VO bevat een eigen bijdragenadministratie, waarmee bepaald kan worden welke leerlingen welke bijdragen moeten betalen. Het resultaat van deze bewerking wordt via een bestand met orderregels weggeschreven naar ORIfin.
➔ Verderop in deze beschrijving vindt u een compleet overzicht van de informatie die vanuit @VO wordt ingelezen.
Geen juiste controle grootboeknummer en kostenplaats in @VO
In @VO kan bij elke bijdrage worden aangegeven van welk grootboeknummer en van welke kostenplaats gebruik gemaakt moet worden. Een goede controle op die invoer is er uiteraard niet in @VO, aangezien de betreffende basistabellen in ORIfin staan.
Het voordeel is dan wel dat u binnen @VO niet verplicht bent om echte, bestaande grootboeknummers en kostenplaatsen te gebruiken: u mag een codering gebruiken die voor u het eenvoudigst is.
Omzetting @VO-grootboeknummer en -kostenplaats naar ORIfin-gegevens
Tijdens het inlezen van het @VO-bestand in ORIfin worden deze codes (ook als het “echte” grootboeknummers en kostenplaatsen zijn) omgezet naar ORIfin-waarden. Bij het omzetten van kostenplaatsen kunt u in dat programma elke @VO-kostenplaats omzetten naar een combinatie ORIfin-kostenplaats en ORIfin-kostendrager.
@VO: leerlingen, ouders / verzorgers, debiteuren
Alle personen (dus ook leerlingen, ouders en verzorgers) krijgen binnen @VO een uniek persoonsnummer. Bij de leerlinggegevens kan binnen @VO een debiteurennummer worden opgegeven. Dat zal in de regel het debiteurennummer zijn van de ouders / verzorger. Dit is een belangrijk gegeven als u orderregels aanmaakt voor ORIfin omdat zowel de ouder als de leerling als relatie worden opgenomen in ORIfin.
Toevoegen relaties: ontbrekende gegevens
De eerste stap bij het verwerken van een @VO-bestand in ORIfin is het bijwerken van de relatiegegevens. Nu zou het kunnen zijn dat er vanuit @VO relaties worden toegevoegd die voor ORIfin te weinig gegevens bevatten. Normaal gesproken zouden dergelijke relaties worden geweigerd. Aangezien dit tot oponthoud en wellicht andere problemen zou leiden, worden in dit soort situaties in plaats van de ontbrekende gegevens standaardwaarden aangenomen.
Verschillende stappen inlezen @VO-orderregels
Bij het inlezen van de @VO-orderregels doorloopt ORIfin de volgende stappen:
initieel aanmaken alle bijdragenbestanden
Het verwerken van een @VO-bestand begint altijd met een lege bijdragenadministratie, ook met een lege bijdragentabel.
controle of alle @VO-betalingsplichtigen voorkomen in ORIfin
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de conversie-tabel “@VO-persoonsnummer”. Als blijkt dat nog niet alle betalingsplichtigen voorkomen, worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
automatisch toevoegen betalingsplichtigen
Dit toevoegen gebeurt met behulp van het ORIfin-programma “Muteren via tekstbestand relaties”.
alle conversietabellen worden opnieuw opgebouwd
Het opnieuw opbouwen van deze tabellen is een taak voor programma “Systeemfuncties relaties”.
controle of alle @VO-leerlingen voorkomen in ORIfin
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de conversie-tabel “@VO-persoonsnummer”. Als blijkt dat nog niet alle leerlingen voorkomen, worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
automatisch toevoegen leerlingen
Dit toevoegen gebeurt met behulp van het ORIfin-programma “Muteren via tekstbestand relaties”.
alle conversietabellen worden opnieuw opgebouwd
Het opnieuw opbouwen van deze tabellen is een taak voor programma “Systeemfuncties relaties”.
omzetten @VO-grootboeknummer en -kostenplaats naar ORIfin-gegevens
Hierbij wordt van elk @VO-grootboeknummer gevraagd welk ORIfin-grootboeknummer daar tegenover staat en wordt van elke @VO-kostenplaats gevraagd welke combinatie ORIfin-kostenplaats / ORIfin-kostendrager daar tegenover staat.
automatisch opbouwen bijdragentabel
Van elke @VO-bijdrage die door één of meer leerlingen betaald moet worden wordt een ORIfin-bijdrage aangemaakt. Bij die bijdragen komt ook een verwijzing naar een bijdragentotaal waarin staat aangegeven op welk grootboeknummer, kostenplaats, kostendrager er geboekt moet worden.
@VO-orderregels converteren naar ORIfin-bestand toegekende bijdragen
Nadat alle bijdragen en relaties binnen ORIfin bekend zijn gemaakt, kan de werkelijke conversie plaatsvinden.
Vanaf dat moment zit er verder geen verschil tussen een “echte” ORIfin-verwerking of een verwerking die gestart is in @VO: u kunt dus lijsten draaien, doorboeken en factureren. Ook kunt u nog allerlei wijzigingen aanbrengen.
Soms is het erg lastig om zaken die u onjuist heeft opgegeven in @VO te corrigeren in @VO en dan nogmaals te exporteren. Denk dan aan de mogelijkheid die er bestaat om basisgegevens na het inlezen van het @VO-bestand te corrigeren via “Onderhoud basistabel bijdragen” en om de toegekende bijdragen nog te wijzigen via “Onderhoud toegekende bijdragen”.
Op het volgende blad kunt u de volledige indeling vinden van het bestand uit @VO.
Indeling @VO-bestand (bron: Simac Onderwijs bv)
Volgnr |
Omschrijving @VO-gegeven |
Wordt ORIfin-gegeven benaming + ORIfin-rubrieknr + D, L, B of T ( D = debiteur; L= leerling; B= bijdrage; T= totaal/teller ) |
||||
1 |
@VO-nummer debiteur |
Debiteurennummer @VO |
782 |
D |
||
Nummer betalingsplichtige |
220 |
L |
||||
2 |
speciale ORIfin-informatie |
@VO-nummer leerling |
@VO-leerlingnummer |
782 |
L |
|
oud ORIAS- of Schoolfact-nr |
Oud llnr ORIAS/Sf |
748 |
L |
|||
roepnaam leerling |
Roepnaam |
779 |
L |
|||
voorvoegsels achternaam leerling |
Voorvoegsels achternaam |
240 |
L |
|||
achternaam leerling |
Achternaam |
241 |
L |
|||
3 |
factuurdatum |
- |
|
|
||
4 |
aanduiding grootboeknummer |
Identificatie bijdrage bij inlezen in ORIfin |
Via conversie: grootboeknummer ORIfin |
|
T |
|
5 |
aanduiding kostenplaats |
Via conversie: kostenplaats en -drager ORIfin |
|
T |
||
6 |
omschrijving |
Omschrijving bijdrage |
|
B |
||
7 |
bedrag (eventueel negatief voor korting-bedragen) |
Termijnbedrag bijdrage |
|
B |
||
8 |
achternaam debiteur |
Achternaam |
241 |
D |
||
9 |
voorletters debiteur |
Voorletters |
201 |
D |
||
10 |
voorvoegsels debiteur |
Voorvoegsels achternaam |
240 |
D |
||
11 |
titel debiteur |
Aanhef / titel |
780 |
D |
||
12 |
geslacht debiteur |
Geslacht |
216 |
D |
||
13 |
rekening of incasso |
Rek./Incasso R/I |
781 |
D/L |
||
14 |
bank- of Postbanknummer |
Banknummer |
223 |
D |
||
Postbanknummer |
224 |
D |
||||
15 |
roepnaam + volledige achternaam leerling |
- |
|
|
||
16 |
rol debiteur |
- |
|
|
||
17 |
opleiding leerling |
Opleiding leerling |
790 |
L |
||
18 |
klas leerling |
Klas leerling |
752 |
L |
||
19 |
orderregel @VO |
- |
|
|
||
20 |
straat debiteur |
Straat |
245 |
D/L |
||
21 |
huisnummer debiteur |
Huisnummer |
246 |
D/L |
||
22 |
huisnummer aanduiding debiteur |
- |
|
|
||
23 |
toevoeging huisnummer debiteur |
Huisnummer toevoeging |
247 |
D/L |
||
24 |
postcode debiteur |
Postcode |
206 |
D/L |
||
25 |
woonplaats debiteur |
Woonplaats |
207 |
D/L |
||
26 |
land debiteur |
Land |
789 |
D/L |
||
27 |
telefoonnummer debiteur |
Telefoon |
208 |
D/L |
||
28 |
e-mailadres debiteur |
E-mail-adres |
230 |
D |
||
- |
- |
Relatiesoort = ‘$’ |
138 |
D |
||
- |
- |
Relatiesoort = ‘|’ |
138 |
L |
Tabel door te geven parameters facturen
Extern volgnr |
Intern volgnr |
Naam variabele |
Inhoud |
Nadere toelichting |
|
001 |
0 |
Relnr_1 |
Relatienummer |
Betalingsplichtige “relatie” |
|
002 |
1 |
Naam_1 |
Rubriek 200 (complete naam relatie) |
||
003 |
2 |
Adres_1 |
Rubriek 205 of 202 |
Postadres. Als deze niet bestaat: bezoekadres |
|
004 |
3 |
PC_1 |
Rubriek 206 of 203 |
||
005 |
4 |
Plaats_1 |
Rubriek 207 of 204 |
||
006 |
5 |
Land_1 |
Rubriek 789 of 235 |
||
007 |
6 |
Betreft |
Constante aanwezig als de betalingsplichtige een ander is dan de relatie waarop de berekening betrekking heeft. Default: “Betreft:” |
|
|
008 |
7 |
Relnr_2 |
Relatienummer |
Relatie waarop berekening betrekking heeft “betreft relatie” |
|
009 |
8 |
Naam_2 |
Rubriek 200 (complete naam relatie) |
||
010 |
9 |
Adres_2 |
Rubriek 205 of 202 |
Postadres. Als deze niet bestaat: bezoekadres |
|
011 |
10 |
PC_2 |
Rubriek 206 of 203 |
||
012 |
11 |
Plaats_2 |
Rubriek 207 of 204 |
||
013 |
12 |
Land_2 |
Rubriek 789 of 235 |
||
014 |
13 |
Factnr |
Factuurnummer, maximaal 15 posities |
Boekingsgegevens |
|
015 |
14 |
FactDat |
Factuurdatum)”, de officiële datum op grond waarvan de betalingstermijn gaat lopen |
||
016 |
15 |
BoekPer |
Boekingsperiode |
||
017 |
16 |
Stuknr |
Stuknummer |
||
018 |
17 |
AanmaakDat |
Aanmaakdatum)”, dit is de draaidatum waarop het bestand met variabelen is aangemaakt |
|
|
019 |
18 |
Totbed |
Totaal bedrag |
Factuurbedrag |
|
020 |
19 |
Totbed_E |
Idem, alleen het deel in Euro’s |
||
021 |
20 |
Totbed_C |
Idem, alleen het deel in centen |
||
022 |
21 |
Totbed_L |
Idem, in leesstrook-formaat |
||
023 |
22 |
Betkenm_1 |
Positie 1 t/m 4 van betalingskenmerk |
Samen: betalings- kenmerk zoals op leesstrook |
|
024 |
23 |
Betkenm_2 |
Positie 5 t/m 8 van betalingskenmerk |
||
025 |
24 |
Betkenm_3 |
Positie 9 t/m 12 van betalingskenmerk |
||
026 |
25 |
Betkenm_4 |
Positie 13 t/m 16 van betalingskenmerk |
||
027 |
26 |
ReknrRel |
IBAN betalingsplichtige |
IBAN betalingsplichtige |
|
028 |
27 |
ReknrBeg |
IBAN begunstigde |
IBAN + BIC begunstigde |
|
029 |
28 |
BICBeg |
BIC begunstigde |
||
030 |
29 |
MachtID |
Machtigings ID |
|
|
031 |
30 |
RelnrBeg |
Relatienummer begunstigde |
|
|
032 |
31 |
RedenInc |
Reden incasso |
|
|
033 |
32 |
|
|
Voor toekomstig gebruik |
|
034 t/m 042 |
33 - 41 |
... (zie rechts) |
Betalingsplichtige: maximaal 9 vrije rubrieken waarvan de naam van de rubriek als “Naam variabele” wordt meegenomen |
Vrije velden |
|
043 t/m 051 |
42 - 50 |
... (zie rechts) |
Relatie waarop berekening betrekking heeft: maximaal 9 vrije rubrieken, zie bovenstaand |
Vrije velden |
|
052 |
51 |
Vvdat_01 |
Vervaldatum)” |
1e termijn |
Gegevens 1e tot en met 10e termijn |
053 |
52 |
Tbed_01 |
Termijnbedrag |
||
054 |
53 |
Tbed_E_01 |
Idem, alleen deel in Euro’s |
||
055 |
54 |
Tbed_C_01 |
Idem, alleen deel in centen |
||
056 |
55 |
Tbed_L_01 |
Idem, in leesstrook-formaat |
||
057 t/m 101 |
56 - 100 |
idem |
idem |
2e tot en met 10e termijn |
|
102 |
101 |
OmsByd_01 |
Omschrijving bijdrage |
1e bijdrage |
Gegevens 1e tot en met 40e bijdrage |
103 |
102 |
LKol_Byd_01 |
Bedrag voor kolom 2 |
||
104 |
103 |
RKol_Byd_01 |
Bedrag voor kolom 1 |
||
105 t/m 221 |
104 - 220 |
idem |
idem |
2e tot en met 40e bijdrage |
|
222 |
221 |
TOms_01 |
Omschrijving teller |
1e teller |
Gegevens 1e tot en met 10e teller |
223 |
222 |
Tel_01 |
Bedrag teller |
||
224 |
223 |
Tel_E_01 |
Idem, alleen deel in Euro’s |
||
225 |
224 |
Tel_C_01 |
Idem, alleen deel in centen |
||
226 |
225 |
Tel_L_01 |
Idem, in leesstrook-formaat |
||
227 t/m 271 |
226 - 270 |
idem |
idem |
2e tot en met 10e teller |
|
272 |
271 |
TOms_11 |
Omschrijving teller |
11e teller |
Gegevens 11e tot en met 100e teller |
273 |
272 |
Tel_11 |
Bedrag teller |
||
274 t/m 451 |
273 - 450 |
idem |
idem |
12e tot en met 100e teller |
)’= Volgnummer met als eerste nummer 001, t.b.v. bijvoorbeeld WordPerfect. Programmatechnisch heeft het eerste telveld als volgnummer 000.
)” = Formaat alle datums is door gebruiker te bepalen.
Complete lijst benamingen parameters t.b.v. printen facturen
001 Relnr_1
002 Naam_1
003 Adres_1
004 PC_1
005 Plaats_1
006 Land_1
007 Betreft
008 Relnr_2
009 Naam_2
010 Adres_2
011 PC_2
012 Plaats_2
013 Land_2
014 Factnr
015 FactDat
016 BoekPer
017 Stuknr
018 AanmaakDat
019 Totbed
020 Totbed_E
021 Totbed_C
022 Totbed_L
023 Betkenm_1
024 Betkenm_2
025 Betkenm_3
026 Betkenm_4
027 ReknrRel
028 ReknrRel_L
029 ReknrBeg
030 ReknrBeg_L
031 RelnrBeg
032 -
033 -
034 var_01_1
035 var_02_1
036 var_03_1
037 var_04_1
038 var_05_1
039 var_06_1
040 var_07_1
041 var_08_1
042 var_09_1
043 var_01_2
044 var_02_2
045 var_03_2
046 var_04_2
047 var_05_2
048 var_06_2
049 var_07_2
050 var_08_2
051 var_09_2
052 Vvdat_01
053 Tbed_01
054 Tbed_E_01
055 Tbed_C_01
056 Tbed_L_01
057 Vvdat_02
058 Tbed_02
059 Tbed_E_02
060 Tbed_C_02
061 Tbed_L_02
062 Vvdat_03
063 Tbed_03
064 Tbed_E_03
065 Tbed_C_03
066 Tbed_L_03
067 Vvdat_04
068 Tbed_04
069 Tbed_E_04
070 Tbed_C_04
071 Tbed_L_04
072 Vvdat_05
073 Tbed_05
074 Tbed_E_05
075 Tbed_C_05
076 Tbed_L_05
077 Vvdat_06
078 Tbed_06
079 Tbed_E_06
080 Tbed_C_06
081 Tbed_L_06
082 Vvdat_07
083 Tbed_07
084 Tbed_E_07
085 Tbed_C_07
086 Tbed_L_07
087 Vvdat_08
088 Tbed_08
089 Tbed_E_08
090 Tbed_C_08
091 Tbed_L_08
092 Vvdat_09
093 Tbed_09
094 Tbed_E_09
095 Tbed_C_09
096 Tbed_L_09
097 Vvdat_10
098 Tbed_10
099 Tbed_E_10
100 Tbed_C_10
101 Tbed_L_10
102 OmsByd_01
103 LKol_Byd_01
104 RKol_Byd_01
105 OmsByd_02
106 LKol_Byd_02
107 RKol_Byd_02
108 OmsByd_03
109 LKol_Byd_03
110 RKol_Byd_03
111 OmsByd_04
112 LKol_Byd_04
113 RKol_Byd_04
114 OmsByd_05
115 LKol_Byd_05
116 RKol_Byd_05
117 OmsByd_06
118 LKol_Byd_06
119 RKol_Byd_06
120 OmsByd_07
121 LKol_Byd_07
122 RKol_Byd_07
123 OmsByd_08
124 LKol_Byd_08
125 RKol_Byd_08
126 OmsByd_09
127 LKol_Byd_09
128 RKol_Byd_09
129 OmsByd_10
130 LKol_Byd_11
131 RKol_Byd_11
132 OmsByd_11
133 LKol_Byd_11
134 RKol_Byd_11
135 OmsByd_12
136 LKol_Byd_12
137 RKol_Byd_12
138 OmsByd_13
139 LKol_Byd_13
140 RKol_Byd_13
141 OmsByd_14
142 LKol_Byd_14
143 RKol_Byd_14
144 OmsByd_15
145 LKol_Byd_15
146 RKol_Byd_15
147 OmsByd_16
148 LKol_Byd_16
149 RKol_Byd_16
150 OmsByd_17
151 LKol_Byd_17
152 RKol_Byd_17
153 OmsByd_18
154 LKol_Byd_18
155 RKol_Byd_18
156 OmsByd_19
157 LKol_Byd_19
158 RKol_Byd_19
159 OmsByd_20
160 LKol_Byd_20
161 RKol_Byd_20
162 OmsByd_21
163 LKol_Byd_21
164 RKol_Byd_21
165 OmsByd_22
166 LKol_Byd_22
167 RKol_Byd_22
168 OmsByd_23
169 LKol_Byd_23
170 RKol_Byd_23
171 OmsByd_24
172 LKol_Byd_24
173 RKol_Byd_24
174 OmsByd_25
175 LKol_Byd_25
176 RKol_Byd_25
177 OmsByd_26
178 LKol_Byd_26
179 RKol_Byd_26
180 OmsByd_27
181 LKol_Byd_27
182 RKol_Byd_27
183 OmsByd_28
184 LKol_Byd_28
185 RKol_Byd_28
186 OmsByd_29
187 LKol_Byd_29
188 RKol_Byd_29
189 OmsByd_30
190 LKol_Byd_30
191 RKol_Byd_30
192 OmsByd_31
193 LKol_Byd_31
194 RKol_Byd_31
195 OmsByd_32
196 LKol_Byd_32
197 RKol_Byd_32
198 OmsByd_33
199 LKol_Byd_33
200 RKol_Byd_33
201 OmsByd_34
202 LKol_Byd_34
203 RKol_Byd_34
204 OmsByd_35
205 LKol_Byd_35
206 RKol_Byd_35
207 OmsByd_36
208 LKol_Byd_36
209 RKol_Byd_36
210 OmsByd_37
211 LKol_Byd_37
212 RKol_Byd_37
213 OmsByd_38
214 LKol_Byd_38
215 RKol_Byd_38
216 OmsByd_39
217 LKol_Byd_39
218 RKol_Byd_39
219 OmsByd_40
220 LKol_Byd_40
221 RKol_Byd_40
222 TOms_01
223 Tel_01
224 Tel_E_01
225 Tel_C_01
226 Tel_L_01
227 TOms_02
228 Tel_02
229 Tel_E_02
230 Tel_C_02
231 Tel_L_02
232 TOms_03
233 Tel_03
234 Tel_E_03
235 Tel_C_03
236 Tel_L_03
237 TOms_04
238 Tel_04
239 Tel_E_04
240 Tel_C_04
241 Tel_L_04
242 TOms_05
243 Tel_05
244 Tel_E_05
245 Tel_C_05
246 Tel_L_05
247 TOms_06
248 Tel_06
249 Tel_E_06
250 Tel_C_06
251 Tel_L_06
252 TOms_07
253 Tel_07
254 Tel_E_07
255 Tel_C_07
256 Tel_L_07
257 TOms_08
258 Tel_08
259 Tel_E_08
260 Tel_C_08
261 Tel_L_08
262 TOms_09
263 Tel_09
264 Tel_E_09
265 Tel_C_09
266 Tel_L_09
267 TOms_10
268 Tel_10
269 Tel_E_10
270 Tel_C_10
271 Tel_L_10
272 TOms_11
273 Tel_11
274 TOms_12
275 Tel_12
276 TOms_13
277 Tel_13
278 TOms_14
279 Tel_14
280 TOms_15
281 Tel_15
282 TOms_16
283 Tel_16
284 TOms_17
285 Tel_17
286 TOms_18
287 Tel_18
288 TOms_19
289 Tel_19
290 TOms_20
291 Tel_20
292 TOms_21
293 Tel_21
294 TOms_22
295 Tel_22
296 TOms_23
297 Tel_23
298 TOms_24
299 Tel_24
300 TOms_25
301 Tel_25
302 TOms_26
303 Tel_26
304 TOms_27
305 Tel_27
306 TOms_28
307 Tel_28
308 TOms_29
309 Tel_29
310 TOms_30
311 Tel_30
312 TOms_31
313 Tel_31
314 TOms_32
315 Tel_32
316 TOms_33
317 Tel_33
318 TOms_34
319 Tel_34
320 TOms_35
321 Tel_35
322 TOms_36
323 Tel_36
324 TOms_37
325 Tel_37
326 TOms_38
327 Tel_38
328 TOms_39
329 Tel_39
330 TOms_40
331 Tel_40
332 TOms_41
333 Tel_41
334 TOms_42
335 Tel_42
336 TOms_43
337 Tel_43
338 TOms_44
339 Tel_44
340 TOms_45
341 Tel_45
342 TOms_46
343 Tel_46
344 TOms_47
345 Tel_47
346 TOms_48
347 Tel_48
348 TOms_49
349 Tel_49
350 TOms_50
351 Tel_50
352 TOms_51
353 Tel_51
354 TOms_52
355 Tel_52
356 TOms_53
357 Tel_53
358 TOms_54
359 Tel_54
360 TOms_55
361 Tel_55
362 TOms_56
363 Tel_56
364 TOms_57
365 Tel_57
366 TOms_58
367 Tel_58
368 TOms_59
369 Tel_59
370 TOms_60
371 Tel_60
372 TOms_61
373 Tel_61
374 TOms_62
375 Tel_62
376 TOms_63
377 Tel_63
378 TOms_64
379 Tel_64
380 TOms_65
381 Tel_65
382 TOms_66
383 Tel_66
384 TOms_67
385 Tel_67
386 TOms_68
387 Tel_68
388 TOms_69
389 Tel_69
390 TOms_70
391 Tel_70
392 TOms_71
393 Tel_71
394 TOms_72
395 Tel_72
396 TOms_73
397 Tel_73
398 TOms_74
399 Tel_74
400 TOms_75
401 Tel_75
402 TOms_76
403 Tel_76
404 TOms_77
405 Tel_77
406 TOms_78
407 Tel_78
408 TOms_79
409 Tel_79
410 TOms_80
411 Tel_80
412 TOms_81
413 Tel_81
414 TOms_82
415 Tel_82
416 TOms_83
417 Tel_83
418 TOms_84
419 Tel_84
420 TOms_85
421 Tel_85
422 TOms_86
423 Tel_86
424 TOms_87
425 Tel_87
426 TOms_88
427 Tel_88
428 TOms_89
429 Tel_89
430 TOms_90
431 Tel_90
432 TOms_91
433 Tel_91
434 TOms_92
435 Tel_92
436 TOms_93
437 Tel_93
438 TOms_94
439 Tel_94
440 TOms_95
441 Tel_95
442 TOms_96
443 Tel_96
444 TOms_97
445 Tel_97
446 TOms_98
447 Tel_98
448 TOms_99
449 Tel_99
450 TOms_00
451 Tel_00